Ronddraaien of walsen van je wijn

Het “ronddraaien” van het wijnglas of het “walsen” is niet zomaar ronddraaien, maar heeft een specifiek doel.
Door het walsen verspreidt de wijn zich over de ganse wand van het glas. Op die manier komt de wijn zoveel mogelijk in contact met zuurstof wat tot gevolg heeft dat de wijn z’n geuren beter vrijgeeft.

We kunnen dan de diverse karakters die de wijn te bieden heeft beter waarnemen.

Hoe doe je dat? 

Neem je glas vast bij de voet met je duim en wijsvinger en begin kleine rondjes te draaien.
Oefening baart kunst, na een tijd zal je mooie golven in je glas kunnen walsen zodat de wijn goed langs de wand naar beneden komt.

Om het verschil op te merken ruik je best aan de wijn voordat je gaat walsen en opnieuw na het walsen. Je zal zo merken dat de wijn meer geuren vrijgeeft.
Let echter wel op dat je je glas niet vastneemt aan de onderkant van het glas. Zo zal je wijn sneller opwarmen, wat bij witte wijn natuurlijk niet de bedoeling is.