Gek op rode wijn, maar je tanden niet?

Je bent gezellig wat rode wijntjes aan het drinken en je merkt dat je tanden een blauw/paarse kleur krijgen. Hoe komt dit toch? 

Of je tanden verkleuren bij het drinken van rode wijn is verschillend van persoon tot persoon. De aard en staat van je tandglazuur bepalen mee de mate waarin je tanden zullen verkleuren. 
Heb je minder tandglazuur en meer tandsteen, dan zal de verkleuring forser zijn want tandglazuur beschermt jouw tanden tegen de zuren die in jouw mond voorbijkomen.

Bij het drinken van rode wijn zal je tandglazuur donkerder worden door de afzetting van bepaalde kleurstoffen (anthocyanen) die in rode wijn zitten. De verkleuring zal dus deels bepaald worden door de wijn die je drinkt, maar is ook afhankelijk van de druivensoort en de dikte van de schil van de druif. Zo zijn er druiven met veel anthocyanen (vb. Syrah, Cabernet Sauvignon) en druiven met minder anthocyanen (vb. Pinot Noir). Misschien is dit het ideale moment om de verkleuring van je tanden te testen bij verschillende rode wijnen? 

We kunnen ons dan ook de vraag stellen: hoe kan ik dit voorkomen?  

  • De kaasliefhebbers onder ons zullen dit graag lezen. Kaas eten tijdens het drinken van rode wijn kan zorgen voor minder verkleuring. Door het eten van kaas, vormt er zich namelijk een laagje calcium op je tanden dat als beschermingslaag kan dienen tegen de verkleuring. Bestel alvast maar een kaasplankje bij je glas rode wijn! 
     
  • Je tanden goed poetsen voor je rode wijn gaat drinken, kan ervoor zorgen dat de kleurstoffen zich niet gemakkelijk gaan hechten aan je tanden (en specifiek je tandplak). 
     
  • De verkleuring afvegen met een doekje kan ook helpen. Probeer met een papiertje over je tanden te wrijven om zo de verkleuring weg te vegen.  

Als laatste tip kunnen we meegeven dat af en toe je glas rode wijn afwisselen met een glas water er ook voor kan zorgen dat de kleurstoffen weggespoeld worden in je mond.