Bubbels in het juiste glas

De laatste tijd zie je de 'Champagnecoupe', een eerder vintage glas steeds meer terugkomen bij het serveren van mousserende wijnen. Hoewel dit glas mooi en chique oogt en vroeger veel gebruikt werd voor het drinken van schuimwijnen, heeft het glas ook zijn beperkingen. Door de coupevorm en wijde hals ontsnappen de CO² belletjes veel te snel uit de wijn en gaan de aroma’s sneller verloren. Het oogt mooi, maar draagt niet bij aan de smaakbeleving van de wijn.

Voor schuimwijn wordt dus aangeraden om gebruik te maken van een flûte glas, waarbij we nog een onderscheid kunnen maken tussen het klassieke glas en het meer tulpvormige glas, zoals je op de afbeelding kan zien. 
De belletjes blijven langer in het glas en zullen langzamer opstijgen. Daarbij komen de aroma’s compacter naar boven in het glas, waar ze goed te ruiken zijn en niet verloren gaan. Je bubbels in het juiste glas doen is dus van belang voor de smaakbeleving van de wijn!

Extraatje: wist - je - dat sommige glasleveranciers onderaan in het glas een klein krasje maken. Zo vertrekken de bubbels steeds vanuit dat punt in het glas, wat een mooie, sierlijke en sterke pareling geeft. Zo’n krasje noemt men het mousseerpunt.